wyniki badań Fosfataza alkaliczna

Nieprzerwana lekcja muzyki

Temat: Marysia, smutny koniec historii
" /> ">w dalszym ciagu nie widzi. zrobilismy dzis badania krwi - morfologie i biochemie i nie jest dobrze. nie mam tabel kocich, bo gdzies je tak dokładnie wsadziłam, ze pewnie ... MCHC 28.5 norma 32-36 RDW-CV 14.8 norma 11-16 PLT płytki 1,368 (mln) norma 140-400 tys ALP fosfataza alkaliczna 18.5 norma 35-104 (dzieci do 462) billirubina całkowita 0.1 norma 02-1.3 GGTP 0.5 ... Potas 3.17 norma 3.5-5.5 Mam przed sobą wyniki naszej Luny - przepiszę normy kocie leukocyty - norma 10 - 15 erytrocyty norma 6,5 - 10 hemoglobina 4,96-9,31 hematokryt 0,24-0,45 MCV 39-55...
Źródło: forum.miau.pl/viewtopic.php?t=10381



Temat: Magus, wyniki wczorajszego badania
" />Magus ma 4 lata i jest wysterylizowana. Ma powiększone węzły chłonne w pachwinach. Podczas badania wykazała lekką nadwrażliwość na ucisk w okolicy nadnercza. Wczoraj Weronika była u dr Botko. Pobrał krew. Mamy już wyniki z biochemii, wyniki z rozmazu będą w poniedziałek po południu. Wyniki biochemii: kreatynina - 0.5 mocznik - 45 alat - 97 alkaliczna fosfataza - 17 Botko powiedział, że wynik wątrobowy jest podwyższony, a wyniki nerkowe uległy znacznej poprawie od ostatniego badania. Ostatnie badanie było 3 lutego. W efekcie poprawy wyników zalecił powrót do normalnego żywienia. Liczę na merytoryczne...
Źródło: fretki.org.pl/forum_new/viewtopic.php?t=7160


Temat: Interpretacja wyników badań
Witam Dzisiaj odebrałem wyniki badań, czy mógłby mi je ktoś zinterpretować?? WBC 9,8 RBC 4,77 HGB 13,6 HCT 40,9 MCV 85,7 MCH 28,5 MCHC 33,3 PLT 359 LYMPH% 24,8 MXD% 13,4 NEUT% 61,8 LYMPH 2,4 NEUT 6,1 RDW-CV 13,5% PDW 12,4 MPV 9,8 P-LCR 25,6 OB 66 GOT 19 GPT 20 FOSFATAZA ALKALICZNA 120 MOCZ: NABŁONKI PŁASKIE POJ. KRWINKI BIAŁE 0-2 KRWINKI...
Źródło: forum.rzs.pl/viewtopic.php?t=398


Temat: Nieprawidłowe wyniki fosfatazy alkalicznej
Moja mama ma 55 lat,od czerwca miewa bóle brzucha po prawej stronie tuż pod żebrami oraz wzdęcia po zjedzeniu niektórych potraw,zwłaszcza tych smażonych.W badaniu USG jamy brzusznej nie wyszło nic podejrzanego,w gastroskopii obraz przekrwionej błony śluzowej żołądka.Testy na Helikobakter Pylori dodatnie.Lekarz stwierdził,że tą bakterię ma większość społeczeństwa,przepisał Kreon 10000 i Lanzul.Niestety mamie to nie pomogło.Niepokoją mnie wyniki badań krwi,mianowicie fosfataza alkaliczna wynosi...
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=6436


Temat: Berenika- ze schronu w Gdyni już w swoim domu!
... ASPAT 64 fosfataza alkaliczna 92 fT4 8.81 To tyle,proszę o jakieś sugestie,guz znów "wrócił"do wielkości sprzed odbarczenia,choć jest ciutkę mniejszy,wyleciało 1,5 litra osocza z krwią suni po tym zabiegu wyraźnie ulżyło,dostaje...
Źródło: szwajcary.com/viewtopic.php?t=5731


Temat: kłopoty z trawieniem
... Wyniki badań biochemicznych robione tydzien temu (po wspomnianej kroplówce).: ALAT - 74 (U/l) ASPAT - 150 (U/l) amalyza - 548 (U/l) fosfataza alkaliczna - 45 (U/l) Kreatynina - 0,63 (mg/dl) mocznik...
Źródło: krakvet.pl/forum/viewtopic.php?t=781


Temat: NORMY HEMATOLOGICZNE I BIOCHEMICZNE KRWI
odebrałam wyniki mojego 2,5 letniego yorka lekarz powiedział że wszystko w normie, niemniej w domu po przeglądnięciu i porównaniu norm zaniepokoiła mnie bardzo wysoka BILIRUBINA... pies miał robione badania w kierunku ... ................ 3,38-7,47 KREATYNINA -1,6 mg/dl.............. 1,0-1,70 FOSFATAZA ALKALICZNA -37,2 U/L................... 20-155 BILIRUBINA -10,41 umol/l ................... 0,0-3,4
Źródło: krakvet.pl/forum/viewtopic.php?t=2660


Temat: Panie Jarku na pomoc! padaczka u dwuletniej suni
Alkaliczna - 48 U/L Białko - 6,2 g/dL Morfologia krwi pełnej: WBC - 11,55 Tys/uL RBC - 7,9 mln/uL HGB - 18,8 g/dL HCT - 51,5 % MCV - 69,7 fL...
Źródło: krakvet.pl/forum/viewtopic.php?t=10921


Temat: Stwirdzona cukrzyca - wyniki i monitorowanie
... AspAT, ALAT? O czym one mogą świadczyć? Jakie badania należałoby jeszcze wykonać? Pozdrawiam.
Źródło: krakvet.pl/forum/viewtopic.php?t=10943


Temat: posiew moczu i co dalej?
" />Jesli chodzi o badania to te co wymienilas to sa calkowicie podstawowe (w sumie podstawa podstaw). Poza tym przynajmniej raz do roku powinnas wykonac (bynajmniej moj prowadzacy mi tak zaleca, a nawet mi czesciej niz 1 raz do roku) takie badania jak elektrolity: sód, potas, wapń, fosfor. Poza tym kwas moczowy, kreatynina, mocznik. Dobowa zbiorka moczu. Fosfataze alkaliczna. Poza tym jesli ... przy tym schorzeniu). No i standardowo przynajmniej 3 USG w ciagu roku (jesli nic nie dolega, oraz wykonywanie go w trakcie trwania kazdych objawow jesli wystepuja). No i calkiem standardowo badanie ogolne moczu w sekwencji 5 wynikow pod rzad (5 dni) raz w miesiacu + posiew jesli cos daje.
Źródło: forum.niesmiertelni.pl/viewtopic.php?t=2090


Temat: Marysia, smutny koniec historii
" />w dalszym ciagu nie widzi. zrobilismy dzis badania krwi - morfologie i biochemie i nie jest dobrze. nie mam tabel kocich, bo gdzies je tak dokładnie wsadziłam, ze pewnie juz ... 28.5 norma 32-36 RDW-CV 14.8 norma 11-16 PLT płytki 1,368 (mln) norma 140-400 tys ALP fosfataza alkaliczna 18.5 norma 35-104 (dzieci do 462) billirubina całkowita 0.1 norma 02-1.3 GGTP 0.5 norma ... ale nie orientuje sie, gdzie co lezy. wiec wydrukował wyniki, ale bez interpretacji. wszedzie podawałam normy dla mężczyzn. jesli ktos sie orientuje o czym to swiadczy, to prosze o komentarz. Wetka...
Źródło: forum.miau.pl/viewtopic.php?t=10381


Temat: badania stwierdzające rzs
różnych badan, ktore zlecali mi poszczegolni reumatolodzy. Caly tem stos wylozylam dzis na biurko reumatolog, ktora ni mniej ni wiecej powiedziala: No wreszcie ktos myslący. Reasumując byla b. zadowolona, ze wszystko mialam zrobione. I oczywiscie zostalam gruntownie przebadana i od dzis wlaczono mi leczenie. Dla jasnosci zrobilam pewnie mnostwo niepotrzebnych wynikow, ale w odroznieniu od Twojej siostry u mnie wyniki sa ok, natomiast sa kliniczne zmiany. Oto co ja zaniosla do reumatologa: - rtg dloni z opisem - czynnik reumatoidalny - odczyn Waaler- Rose - OB - morfologia - CRP - fosfataza kwasna - przeciwciala CCP - wynik badania densytometrycznego kości - fosfor w moczu i wapń w moczu w dobowej zbiórce moczu - FT4 - fosfataza alkaliczna - wapn w surowicy - potas w surowicy oraz badanie przewodnictwa nerwowego z lokcia z racji ze mam zespol ciesni nadgarstka. Koledzy i kolezanki z forum z pewnoscia zweryfikuja tę ilosc badan i podpowiedza Ci, ktore są...
Źródło: forum.rzs.pl/viewtopic.php?t=604


Temat: Normy badań, wartości referencyjne
U nas na portalu - TUTAJ KLIKNIJ INNE: Normy badań dla psów MORFOLOGIA: Erytrocyty 5,5-8,9 T/l hematokryt 0,37-0,55 l/l Hemoglobina 7,5-11,8 mmol/l MCH 20-26 pg MCV 60-77 mikro mol MCHC 19,9-22,4 ... FA (fosfataza alkaliczna) 20-155 U/l Białko całkowite 48-66 g/l albuminy 31-41 g/l globuliny 25-30 g/l Bilirubina całkowita 0-3,4 mikro mol/l bilirubina bezpośrednia0-0,3 mikro mol/l Diastaza (amylaza)388-1730 U/l Lipaza 268-1769 U/l Trójglicerydy ... BE -2 do +2 mmol/l BB 44-48 mmol/l pCO2 32-46 mmHg pO2 74-108 mmHg Ca+2 1,15-1,55 mmol/l Osmolalność 290-313 mOsm/kg Uwaga!!! Powyższe normy nie mogą służyć do samodzielnej oceny wyników badań badanego psa. Każde wyniki badań należy omówić z lekarzem weterynarii.
Źródło: szwajcary.com/viewtopic.php?t=4198


Temat: Mesz?
oceny zawartości minerałów w organizmie uważam za miarodajne. Należy jednak odpowiednio zinterpretować wyniki . Np. przy niedoborze Ca - mogą wystąpić wartości minimalne, jednak w zakresie normy, a nadmiar P - ... fosfatazę alkaliczną). Sensowne jest również oznaczyć w paszy ilość interesujących nas pierwiastków. Magda Gulina: Myślę, że najbardziej racjonalne jest pozostawienie dostępu do soli (najlepiej z dodatkiem minerałów) jako lizawki - koń...
Źródło: forum.hipologia.pl/viewtopic.php?t=192


Temat: Czy aby napewno to tylko stan zapalny gardła i krtani?
apatyczny. Odebraliśmy wyniki badań: leukocyty 6,82 erytrocyty 6,55 hemoglobina 14 hematokryt 41,2 MCV 62,9 MCH 21,4 MCHC 34 RDW 18,8 płytki krwi 253 MPV 9,9 mocznik 37 kreatynina 1 ALAT 46 ASPAT 34 AMYLAZA 424 Fosfataza alkaliczna 39 Po analizie tych wyników wet zalecił podawać SCANOMUNE, aby podnieść leukocyty i zmęczyć psa (wrócić na treningi agility) aby zaczął jeść. Nie wzbudzało to ... METACAM. Póki co, po 2 dawkach leku nie ma widocznej poprawy. W badaniu palpacyjnym krtań już dziś nie była taka bolesna jak wczoraj. Pies nadal nie je, ew. poskubie troszeczkę gotowanej piersi z kurczaka, ale później zazwyczaj wymiotuje. Zalecono nam podawanie przez weekend nadal tych leków (w zastrzykach) i jeżeli nadal nie będzie poprawy to usg/rtg jamy brzusznej w poniedziałek oraz badanie moczu. Nie wiem co o tym wszystkim myśleć...Pies strasznie stracił na wadze, ciągle śpi. Czy to napewno dobra diagnoza? Czy zlecić jeszcze jakieś badania? Bardzo proszę o radę...
Źródło: krakvet.pl/forum/viewtopic.php?t=8070


Temat: /kolejny raz o raku prostaty.....
wisi nade mną wyrok. Na razie egzekucja jest odroczona. Ale jak dotąd oprócz towarzyszących dolegliwości związanych prawdopodobnie z HT nie mam żadnych symptomów nawrotu. PSA nadal < 0,003. Welonka, wynik Twojego ... nie powinnaś się obawiać; nawet po jej zakończeniu nie powinno być jeszcze długo wzrostu PSA. Dla świętego spokoju spytaj sie w tym laboratorium czy są możliwe jeszcze niższe wyniki od tego , który otrzymałaś. Polecam wykonanie fosfatazy alkalicznej, która gdy jest podwyższona daje pierwszy sygnał o wznowie (choć ponoć nie zawsze). Wskazane są także próby wątrobowe ALAT, ASAT , czy wykluczające raka jąder -AFP. Jeżeli ktoś myśli, że któryś z tych moich lekarzy zaproponował mi wykonanie tych badań nie mówiąc o skierowaniu to jest w błędzie. (a... ostatnio dostałem skierowanie na badanie ogólne ... operacją nie miałem takiej wiedzy w tym temacie zwłaszcza o innych możliwościach potwierdzania lub odrzucenia błędnych diagnoz odnośnie ŁPP. A wystarczyło tylko zrobić badanie na poziom tzw wolnego PSA. Niestety żaden z poprzednich lekarzy nie wykorzystał tej możliwości. A ja brak ich i mojej wiedzy o takim badaniu (lub ich pazerności na każdą zaoszczędzoną w ten sposób złotówkę) przypłacam impotencją i niepewnym rokowaniem. Koszt badania, o którym mówię to 25 zł. Dlatego do znudzenia będę powtarzał- chcecie mieć większą gwarancję zdrowia sami musicie opłacać podstawowe badania. Magdalenka cieszę się , że u Ciebie...
Źródło: w5a8ww.prosalute.info/forum/viewtopic.php?t=916


Temat: Benek-"chłoniak", wycięta śledziona, chore serce...
miesięcy. Od razu zostały zrobione również badania krwi: (i tu proszę o zerknięcie i ewentualną ocenę) AspAT 72 U/l AlAT 96 U/l Fosfataza alkaliczna 22 U/l Mocznik 7,44 mmol/l Kreatynina 36 ... powtórka usg. (proszę o pomoc, bo nie wiem, czy dobrze rozumiem , a do dra Piaseckiego dopiero w pon. ) WYNIKI USG: Guz heteroechogenny śledziony w okolicy ogona śledziony, średnicy ok...
Źródło: fretki.org.pl/forum_new/viewtopic.php?t=1096


Temat: Pomoc w diagnozie...
/mg/dl/: 63 Kreatynina (s) /mg/dl/: 1,3 ALT (s) /U/l/: 32 AST (s) /U/l/: 38 Fosfataza alkaliczna ALP (s) /U/l/: 21 Morfologia: Krwinki białe /G/l/: 13,81 Krwinki czerwone T/l/: 8,79 Hemoglobin /g/dl/: 12,1 Hematokryt /%/: 42,4 MCV /fl/: 48,2 MCH /pg/: 13,8 MCHC /g/dl/: 28,5 RDW /%/: 21,3 Płytki krwi /G/l/: 50 07.01.2008 r. Biochemia: Mocznik (s) /mg/dl/: 79 Kreatynina (s) /mg/dl/: 1,5 ALT (s) /U/l/: 82 AST (s) /U/l/: 64 Fosfataza alkaliczna ALP (s) /U/l/: 40 Morfologia: Krwinki białe /G/l/: 28,73 Krwinki czerwone T/l/: 6,52 Hemoglobin /g/dl/: 8,2 Hematokryt /%/: 31,3 MCV /fl/: 48 MCH /pg/: 12,6 MCHC /g/dl/: 26,2 RDW /%/: 26,2 Płytki krwi /G/l/: 217 Kolejne badanie sprzed paru dniu pokazało ze białe krwinki rosna w zastraszającym...
Źródło: krakvet.pl/forum/viewtopic.php?t=6944


Temat: do dr Jarka - prosba o konsultacje wynikow
Bardzo prosze o konsultacje wynikow mojego kotka. Wyniki b. krwi: leukocyty 8.8 Erytrocyty: 9.86 Hemoglobina: 13.9 Hematokryt: 47.4 MCV: 48.1 MCH: 14.1 MCHC: 29.3 RDW: 20.5 Plytki krwi: 27 - w ... Kreatynina: 1.49mg/dl Bialko: 79g/l Albumina: 40g/l Bilirubina calk.: <0.1 mg/dl - komentarz: badanie wykonano dwukrotnie ALAT: 50 U/L ASPAT: 27 U/L GGTP: <3 U/L - komentarz: badanie wykonano dwukrotnie Amylaza: 726 U/L Fosfataza Alkaliczna: 53 U/L Fosfataza Kwasna: 3.6 U/L --- fT4: 16.78 pmol/l PTH: 2.22 pg/ml - komentarz: metoda zwalidowana jest dla materialu ludzkiego. Nie ustalono wartosci referencyjnych dla zwierzat. Co Pan o tym mysli? --- Sod: 161 Potas: 4.4 Chlorki: 123 Fosfor: 4.1 mg/dl Wapn: 10.51 mg/dl Niestety, nie zbadano Magnezu. Wyniki b. moczu (tragiczny!): Kolor: zolty Przejrzystosc: metny Glukoza: ujemny ... wybieram sie na USG, ale raczej nic nowego to badanie nie wniesie... Kot ma 11 lat. Przez ostatni rok jest bardzo ospaly i jakis taki niemrawy. Gdzie usiadzie tam zasypia. Ciagle...
Źródło: krakvet.pl/forum/viewtopic.php?t=12693